Budi promjena koju želiš da vidiš
NovostiUspješne priče

Pet godina “Puževe kućice”: Svjetlo na kraju tunela

Članovi Udruženja roditelja, djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Puževa kućica“ Budva proslavili su 11. 5. 2018. godine peti rođendan, godinu dana nakon useljenja u prostorije koje im je dodijelila na korišćenje Opština Budva u TQ Plaza. Tim povodom priredili su svečanost u kojoj su prvi put nastupila djeca Udruženja, pokazavši koliko im je važna podrška i prihvaćenost od strane zajednice. Svoju radost podijelili su sa onima koji su našli vremena i načina da im se pridruže u ovom svečanom trenutku.

Bilo je tu plesa, recitacija, obraćanja onima koji donose odluke i potpisuju Konvencije, što je izazvalo mnogo emocija, smijeha ali i preispitivanja – da li smo mogli više i bolje.

Proslava pet godina rada bila je veliki događaj za one koji su krenuli od nule, bez adekvatne podrške zajednice, ali sa velikom željom da izađu iz sjenke i bore se za svoja prava. Počeli su sa devet članova u iznajmljenom stanu, bez uslova za rad, ali sa velikim entuzijazmom i željom da se izbore za bolji položaj u društvu.

“Vremenom, novi članovi su se uključivali, a rijeki pojedinci pomagali. Danas okupljamo četrdesetoro djece sa različitim smetnjama u razvoju, uzrasta od 1 do 27 godina i njihove porodice.

“Puževa kućica” pet godina u kontinuitetu pruža besplatan servis podrške svoj djeci kojoj je pomoć potrebna. Realizovali smo 15 projekata i veliki broj donacija u opremi, didaktičkom materijalu i novcu”, kazala je direktorica Udruženja Nataša Atastasov i dodala da su njihovi najveći rezultati ,,svaka novoizgovorena riječ, svaki novi napravljen korak, svaka nova složena kockica”.

I zaista, to se moglo osjetiti. Osmijesi i radost krasili su lica onih koji, uprkos sudbini koja ih je zadesila, nijesu prestali da vjeruju i da se raduju. Sa svojom djecom i saradnicima srdačno su dočekivali goste, a veselim programom doprinijeli da svima bude prijatno.

,,Naša vizija je inkluzivno društvo u kome će djeca i mladi sa smetnjama u razvoju ostvariti svoja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pravo na obrazovanje, pravo na život u porodici, pravo na kretanje i druženje, a naša misija da aktivno učestvujemo u građenju inkluzivnog društva jednakog za svu djecu i mlade”, istakla je Nataša Anastasov .

 

Foto: Krug mladih

Ona je dodala da ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške donatora i Opštine Budva, koja im je u maju 2017. godine dodijelila predivan prostor na korišćenje.

“Pužići su se smjestili u svoju kućicu, a naši prijatelji iz društveno odgovornih kompanija, javnih preduzeća i naši sugrađani su se potrudili da ovaj prostor opremimo savremenim sredstvima za rad i druženje. Dugujemo im veliku zahvalnost. Osmijesi na licima djece, kada ovdje dođu, govore nam da smo uradili pravu stvar’, kazala je Anastasov.

Foto: Krug mladih

Kako je “Puževa kućica” rasla, njen stručni tim je postajao sve brojniji. Nataša Anastasov se svima zahvalila na uloženom radu i strpljenju, a roditeljima na pomoći u radu Udruženja. Djeci je čestitala na uspješnim nastupima i poželjela im još puno ovakvih druženja.

Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju “Puževa kućica” Budva je nevladina, neprofitna, humanitarna organizacija osnovana u proljeće 2013. godine na inicijativu roditelja osmoro djece sa smetnjama u razvoju iz Budve.

Članak je rađen u okviru projekta “Prevaziđimo različitosti” koji realizuje NVO “Puževa kućica” Budva u partnerstvu sa NVO “Sedma sila mladih” , a finansijski podržava Ministarsvo rada i socijalnog staranja Crne Gore.

krugmladih.com

Podijeli:
NE PROPUSTITE