Budi promjena koju želiš da vidiš
Novosti

EUROSKOP u Pljevljima: Pobijedimo zajedno aerozagađenje

Ekološke Nevladine oragnizacije Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Green Home i Centar za razvoj Durmitora, nastavili su danas u Pljevljima turneju Euroskop čiji je cilj informisanje i animiranje građana da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje se tiču poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Euroskop u Pljevljima obilježila je problematika aerozagađenja, koja je karakteristična za tu lokalnu zajednicu.

Ekološki aktivisti građane  su upoznali sa rezultatima monitoringa prethodne sezone grijanja, koju je od 1. oktobra prošle do 1. aprila, okarakterisalo 142 dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 čestica. Samo u prva tri mjeseca ove godine više nego duplo je prebačen zakonom dozvoljeni broj od 35 dana sa prekoračenjima na godišnjem nivou.

Građani su mogli da potpišu e-peticiju Sačuvajmo Sinjajevinu, vide izlożbu sa detaljima prirodnih vrijednosti tog područja, koje treba da dobije status parka prirode.

Ideja Euroskopa je da uključi građane u sve aktuelne projekte i planove jer  su oni najvažnija karika u odlučivanju, što donosioci odluka često zaboravljaju.

Planirano je da u narednih pet mjeseci u sedam crnogorskih gradova budu održana javne tribine. Euroskop je počeo juče dešavanjima na Žabljaku.

Osim Pljevalja i Žabljaka dešavanje će biti organizovni na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Berana, Rožaja i Ulcinja.

Kampanju je podržao Fond za aktivno građanstvo, kroz projekat “De facto razvoj”, finansijski podržan od strane Evropske unije, u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016.

euroskop.me

Podijeli:
NE PROPUSTITE