Budi promjena koju želiš da vidiš
Uspješne priče

Tamara Senić pobjednica konkursa “Neka se i tvoj glas čuje”

“Ubij svoje najdraže” naslov je pobjedničke kratke priče na konkursu “Neka se i tvoj glas čuje”, koji je organizovala NVO Ženski glasovi za mlade crnogorske pisce i spisateljice do 30 godina.

Tamara Senić, autorka pobjedničke price, kazala je da je raduje što postoji ovakav projekat koji se bori za umjetnost, za neke zaboravljene vrijednosti, za glasove mladih kao i za kulturni život u Crnoj Gori.

“Hvala na ovoj nagradi, a najveće hvala jer ste vidjeli i razumjeli moju junakinju, koja umjesto da broji kamenje, od njih pravi svoje ikone. Natečena, umorna, izranjavana, ali srećna. Takvu hrabrost bih poželjela svima,” poručila je dvadesetrogodišnja pobjednica konkursa.

Pored Senić, posebne nagrade osvojili su Tijana Rakočević za priču “Blink” i najmlađi učesnik konkursa 17-godišnji Jovo Radović za priču “Košmar”.

fg
Tijana Rakočević, foto: NVO Ženski glasovi
Foto: NVO Ženski glasovi
Jovo Radović, foto: NVO Ženski glasovi

Priča “Tinejdžeri sa periferije” Jovane Šekularac biće prevedena na engleski jezik i poslata na međunarodne konkurse za kratku priču.

U zbirci kratkih priča “Lična sloboda” objavljeno je ukupuno 20 priča mladih crnogorskih pisaca i spisateljica od ukupno 47 pristiglih na konkurs.

Spisateljica i članica Komisije za ocjenu priča Olja Knežević na sinoć održanoj promociji zbirke “Lična sloboda” čestitala je autorkama i autorima objavljenih priča i posebno se osvrnula na pobjedničku priču. 

“Tamarin spisateljski glas u ovoj priči je glas generacije koja je na prekretnici odnosa između pojedinca i vlasti, između žene i muškarca, između tradicije I odsijecanja sebe od teretnog nasljeđa te tradicije,” kazala je Knežević.

Crnogorski pisac i član Komisije za ocjenu priča Balša Brković kazao je da je ovim projektom, koji je iznjedrio zbirku kratkih priča, promovisan jedan dobar model komuniciranja sa mlađim ljudima. 

“Svaka od ovih priča ima razlog da bude napisana, da bude objavljena i da bude pročitana, to je mjera književnog. I u tom smislu čini mi se da je u ovoj zbirci imamo jedan interesantan hor sa vrlo zanimljivim glasovima i vjerujem da će se u narednom periodu mnogi od tih glasova računati u ozbiljne književne glasove,” ocijenio je Brković.

fg
Foto: NVO Ženski glasovi

Profesor kniževnosti i član Komisije za ocjenu priča Miroslav Minić kazao je da na osnovu svog desetogodišnjeg iskustva predavanja književnosti u školi primjećuje da nas profesori i društvo generalno uče da prihvatamo kalupe, i da je zbog toga mnogo važan proces pisanja upravo zbog lične slobode i oslobađanja.

“Veoma je važno da mladi ljudi mogu slobodno da pišu, da na ovaj način osvajaju svoju slobodu i zato čestitam svim ovim mladim ljudima koji su se oslobodili, napisali i poslali svoje price,” kazao je Minić.

Izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo – FAKT Anicu Maju Boljević zahvilila se mladim autorkama i autorima na pričama i hrabrosti da se prijave na konkurs. 

“Mi, kao Fondacija kojoj je jedan od ciljeva podrška mladima u našoj zemlji, kada vidimo sve ovo što ste postigli i put koji ste odabrali  možemo samo još snažnije da se borimo da obezbijedimo sredstva za vas. Hvala vam što ste nam priredili ovo zadovoljstvo i ispunjenost,” kazala je Boljević. 

Svi pisci i spisateljice koji su učestvovali na konkursu će krajem avgusta pohađati i radionicu kreativnog pisanja. 

Ovaj projekat je podržan kroz program ,,Za jači glas organizacija građanskog društva”, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo – FAKT, a finansira Američka ambasada u Podgorici. 

fosmedia.me

Podijeli:
NE PROPUSTITE