Budi promjena koju želiš da vidiš
Novosti

Zajedničkim djelovanjem do rješenja, 14 kontejnera za Župu

Javno preduzeće Komunalno Nikšić danas je u Župu dopremilo prvu turu od 14 kontejnera za selo Bjeloševina i zaselak Vojinovića u Dučicama.

Postavljanje kontejnera je dio zajedničke akcije koju je “Župa u srcu” inicirala preko projekta “Da, biram čisto!”, zajedno sa mještanima Gornje Župe i Mjesnom zajednicom Župa.

 “Ovo je očit primjer kako svi zajedničkim djelovanjem mogu uticati na rješavanje ovog i za Crnu Goru velikog problema. Zahvaljujemo direktoru JP Komunalno Nikšić Miodragu Muratoviću koji je prepoznao naše napore i obezbijedio postavljanje ovih kontejnera”, naglasio je Jovo Radulović, direktor organizacije “Župa u srcu”.

Najveći doprinos su, kako je kazao, dali sami mještani, najprije odlukom da izaberu čistiju životnu sredinu i da se uključe u sistem organizovanog odvoženja otpada, a kasnije i samim radovima.

“Organizacija “Župa u srcu” je prepoznala volju mještana, pa je obezbijedila materijal prvo preko projekta u vrijednosti od 800 eura, zatim uz donaciju Komercijalne banke AD Podgorica od 150 eura, donaciju dijela betona od strane firme “Gradnja inženjering” u vrijednosti od 386 eura, donaciju materijala u vrijednosti od 123 eura za nišu u Dučicama od strane Mjesne zajednice i uz donaciju same organizacije Župa u srcu od 325 eura. Tako da je umjesto predviđene dvije niše napravljeno devet niša, pa će kompletan dio gornje Župe biti u sistemu odvoženja otpada čime se daje veliki doprinos zdravijoj životnoj sredini, ljepšoj i boljoj Župi”, naveo je Radulović dodajući da je vrijednost radova mještana, volontera “Župa u srcu”, đaka iz OŠ “Dušan Bojović”, majstora i mašinista je bila preko 2.000 eura i to je bio njihov doprinos mjestu u kome žive.

Ovi mještani su dostavili i spisak JP Komunalno onih koji se uključuju u sistem odvoženja otpada, tako da će već od sjutra početi odvoz otpada iz ovih sela.

Iz JP Komunalno apeluju na građane da u kontejnere ne odlažu krupni kabasti otpad, jer nerijetko dolazi do velikih kvarova na mašini koja prazni kontejnere. Takođe treba voditi računa da se u kontejnere ne odlaže pepeo, jer nerijetko dolazi do zapaljivanja i stvaranja toksičnog dima, kao i uništenja kontejnera.

Organizacija “Župa u srcu” je za 21. septembar zakazala akciju čišćenja otpada u Župi, pa i ovim putem koristi priliku da pozove građane da se uključe, kako bi Župa bila zdravije mjesto za život.

Projekat “Da, biram čisto!” sprovodi organizacija Župa u srcu kroz program “Za jači glas organizacija građanskog društva”, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo – FAKT, a finansira Američka ambasada u Podgorici.

onogost.me

Podijeli:

Оставите одговор

NE PROPUSTITE