Budi promjena koju želiš da vidiš
AkcijeNovosti

Vodenica u Bjeloševini iz 19. vijeka do kraja godine dobiće krov

Radovi na obnovi vodenice u Bjeloševini počeli su danas. Objekat je, kako se navodi na stranici organizacije Župa u srcu, prema kazivanjima mještana nastao u 19. vijeku i prepušten zubu vremena, pa će ovim aktivnostima biti zaštićen od propadanja, a u planu je i izgradnja još jednog sprata.

Iz organizacije Župa u srcu navode da je cilj da do kraja godine objekat bude “stavljen pod krov”.

Mještani se nadaju da će još biti ljudi dobre volje koji će pomoći da se objekat i mjesto koje ga okružuje pretvore u prostor prijatan za boravak i odmor.

Najstariji mještanin koji je danas učestvovao u radovima, Dragan Korać je jednom učestvovao u renoviranju vodenice sedamdesetih godina prošlog vijeka. On se sjeća da je ispred vodenice nekad bilo i po devetnaest tovara sa konjima koji su čekali red da samelju žito. Danas je, kažu iz organizacije Župa u srcu, žita manje, ali se rekonstrukcijom željela sačuvati tradicija i objekat otvoriti za razvoj turizma u tom dijelu Župe.

Radove na obnovi vodenice, u saradnji sa mještanima, inicirala je organizacija Župa u srcu i Fond za razvoj Župe preko programa Akademija održivosti koji se realizuje u okviru regionalnog projekta “UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače civilno društvo” („SIGN Up for Impact: Philanthropy Development for Stronger Civil Society“). Program implementira SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. U Crnoj Gori, projekat realizuje Fond za aktivno građanstvo – FAKT.

Sljedeće nedjelje, preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i projekta IFAD, počinje i asfaltiranje puta koji je nedavno probijen ka vodenici, ali i brojnim plodnim poljoprivrednim imanjima koji se nalaze tik uz Gračanicu.

Podijeli:
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NE PROPUSTITE