Budi promjena koju želiš da vidiš
AkcijeNovosti

Na Sastavcima pokupljeno 70 kesa smeća: Otpad bacajte u kante, a ne u rijeke

Aktivisti NVO Naša akcija, zaposleni u podgoričkoj Čistoći i kajakaši Kajakaškog kluba Podgorica organizovali su u nedjelju akciju čišćenja na Sastavcima (Skaline).

Akcija je organizovana nakon što su prije nekoliko dana, loše vrijeme i obilne padavine, na površinu izbacile velike količine smeća sa obala i iz rijeke Ribnice, koja se na Sastavcima uliva u Moraču.

Nakon toga, aktivisti Naše akcije izašli su na teren i pokušali da očiste lokaciju, ali bez uspjeha.

“Shvatili smo da se ništa ne može očistiti sa obale, što Čistoća nije već uspjela da dohvati grabuljama. Pozvali smo u pomoć i kajakaše, koji su uvijek voljni da pomognu i odazovu se na pozive u pomoć”, kazali su iz NVO Naša akcija.

Dodaju i da je tokom noći između subote i nedjelje, brana od granja nažalost popustila i da je otpad dijelom otplutao niz Moraču.

“Ostatak je očistila naša mala, ali vrijedna ekipa na terenu”, kazali su iz te organizacije.

U akciji je prikupljeno 30 vreća, kao i manja količina kabastog otpada. Iz Čistoće su prethodno organizovali dvije akcije čišćenja i tada je sa te lokacije uklonjeno 40 kesa otpada.

Radnici Čistoće su prethodno u dvije ackije pokupili 40 kesa otpada Foto: Čistoća

Iz Naše akcije su uputili apel građanima da smeće odlažu na za to predviđena mjesta. Pozvali su i da, nakon poplava, što veći broj organizacija, pojedinaca i komunalnih preduzeća izađe na teren i očisti što su visoki vodostaji ili talasi ostavili na obalama jezera, rijeka i plaža.

Danas, 10. novembra, po losim vremenskiim uslovima odrzana je akcija ciscenja Skalina zajednickom akcijom NVO Nasa…

Geplaatst door NVO Nasa akcija / NGO Our action op Zondag 10 november 2019

Sastavci i stari kameni most na ušću Ribnice u Moraču spomenici su kulture Podgorice.

To je, kako se navodi na zvaničnom sajtu Glavnog grada, “omiljeno sastajalište zaljubljenih, mjesto okupljanja mladih ali i starijih, gdje se u prijatnom prirodnom ambijentu u samom centru traži osvježenje uz rijeku u vrelim ljetnjim mjesecima kada je temepratura za par stepeni niža nego na vrelom gradskom asfaltu”.

“Zalazak sunca sa podgoričkog mosta uzdaha je nešto što se ne zaboravlja”, piše na toj stranici.

Podijeli:
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NE PROPUSTITE