Budi promjena koju želiš da vidiš
AkcijeNovosti

U akciji pošumljavanja Brezovačkog brda učili kako se pravilno sadi i kalemi

NVO Građanska inicijativa mladih iz Rožaja sa volonterima realizovala je akciju sadnje u nedavno zaštićenom šumskom kompleksu park šuma Brezovačko brdo u tom gradu.

Cilj akcije je, pored ostalog, razvijanje svijesti kod najmlađih o potrebi očuvanja životne sredine i značaja prirode za život i zdravlje ljudi.

Mladi su tokom akcije čuli o procesu sadnje, kako bi ona bila uspješna. Naučili su da je uvijek bolje da su rupe za sadnice što veće, kao i da je na kalemljenim sadnicama neophodnoda se pogleda gdje je mjesto spajanja kalemljenja, kao i da ta tačka mora da bude iznad zemlje za veličinu ruke.

Brezovačko brdo proglašeno je gradskim parkom u septembru. Lokacija se trajno zatvorena za automobile i druga motorna vozila.

U parku je markirano desetak kilometara pješačko-biciklističkih staza. Iz lokalne vlasti ranije su najavili da će tokom naredne godine nastaviti da ureuju park i parkovski mobilijar, da će izgraditi pet drvenih mostića za pješake, dječije igralište, te nastaviti da uređuju trim stazu, formiraju teretanu na otvorenom…

Akcija NVO Građanska inicijativa mladih u park šumi Brezovačko brdo organizovana je u sklopu projekta “Zaštiti prirodu, ne rasipaj energiju”.

Foto: mladirozaja.me
Foto: mladirozaja.me

Projekat je podržan od fAKT-a u okviru programa “De Facto Razvoj”, koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, kroz program IPA 2016 Instrument za civilno društvo, a koofinansira Ministarstvo javne uprave.

Podijeli:
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NE PROPUSTITE