Budi promjena koju želiš da vidiš
Uspješne priče

Volonterski klub ALFA Centra: Niko nije prestar ili premlad da bi bio volonter

Volontiranje daje mogućnost da na život gledamo drugim očima, da se neko vrijeme koncentrišemo na druge umjesto na sebe. Volontirajući, pojedinac ima priliku da vrati vjeru u sebe, svoju sposobnost i kapacitet da ponudi odgovore na probleme oko njega.

Volontiranje ističe dobre vrijednosti svakog društva.

Tako o volontiranju govore iz ALFA Centra, organizacije koja je osnovana prije 13 godina i koja je u aprilu ove godine osnovala i Volonterski klub.

Volonterski klub ALFA Centra, kako kažu, osnovali su na predlog velikog broja mladih iz Nikšića, koji dio slobodnog vremena, znanja ili vještina žele da ulože u realizaciju aktivnosti te NVO.

“Za sada brojimo 50 aktivnih volontera i 30 koji povremeno učestvuju u realizaciji naših aktivnosti prema svojim afinitetima u različitim oblastima u kojima organizujemo volontiranje”, kazali su za portal Aktivizam.me.

Oblasti u kojima organizuju volontiranje su brojne – kultura i umjetnost, zaštita životne sredine, briga o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, socijalne aktivnosti za djecu i mlade, zaštita i briga o zdravlju, zaštita ljudskih prava, izgradnja mira i nenasilja, sport, zaštita i zbrinjavanje životinja, programi za osobe s invaliditetom i prevencija bolesti zavisnosti.

Foto: alfacentar.org

“NVO ALFA Centar je od svog osnivanja u aktivnosti koje je realizovala uključivala veliki broj mladih ljudi iz Crne Gore. Formiranjem volonterskog kluba željeli smo prije svega da osnažimo organizaciju u oblasti omladinskih programa i da pružimo mogućnost mladim ljudima iz naše zajednice da svoje slobodno vrijeme ulože tako što će svojim djelovanjem u zajednici povećati kvalitet života u istoj, ali i raditi na osnaživanju svoje ličnosti”, kažu iz te organizacije.

Foto: alfacentar.org

Članovi Volonterskog kluba ALFA Centra uglavnom su srednjoškolci i studenti starosne dobi od 15 do 30 godina.

Iz Kluba dodaju i da se “volontiranje ne vezuje za godine“.

Niko ne može biti prestar ili premlad za volontiranje. Najbolji primjer za to je Violet Robins iz Australije koja je volontirala do svoje 112. godine”.

Iz Volonterskog kluba ALFA Centra poručuju da volonterima ne nude samo priliku za širi doprinos društvu, već priliku za sticanje i usavršavanje profesionalnih sposobnosti kroz neformalne oblike edukacije, povezivanje sa drugima, unapređenje karijere, zabavu, mogućnost istraživanja sopstvenih interesa i još mnogo drugih benefita.

Član Volonterskog kluba ALFA Centra postaje se popunjavanjem online prijavnog formulara na sajtu te organizacije.

Aktivnosti Kluba možete pratiti i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

https://www.facebook.com/volonterskiklubalfacentra/videos/450188575616865/

Volonterski klub ALFA Centra osnovan je uz podršku Fondacije za aktivno građanstvo (fAKT) u okviru programa “De Facto Razvoj”, koji finansira Evropska Unija, posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, kroz program IPA 2016 Instrument za civilno društvo.

Podijeli:

Оставите одговор

NE PROPUSTITE