Budi promjena koju želiš da vidiš
Uspješne priče

ENDEMNIK – istraživanje biljaka u narednih 18 mjeseci

Organizacija Župa u srcu počela je realizaciju projekta „Biljna raznolikost u močvarnim i vodenim staništima nikšićkog sliva (Budoška bara – akumulacija Vrtac, rijeka Zeta, rijeka Gračanica), Crna Gora. – ENDEMNIK“ koji će nadamo se biti korak ka uspostavljanju zaštite biodiverziteta nekih od oblasti vodenih i  vlažnih staništa u Opštini Nikšić. Projekat finansira “Partnerski fond za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF).

Partnerski fond za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF ) zajednička je inicijativa Francuske agencije za razvoj, Conservation International, Evropske unije, Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, Vlade Japana i Svjetske banke. Temeljni cilj je osigurati angažovanje civilnog društva u očuvanju biološke raznolikosti. Program malih grantova na Balkanu dodatno je podržan od strane MAVA fondacije.”

Cilj projekta ,,ENDEMNIK” je stvaranje baze podataka biljaka vodenih i vlažnih staništa Nikšićkog polja, procjena njihove ugroženosti, kao i povećanje znanja o endemskim biljnim vrstama u slivu okoline Nikšića.

Projekat će trajati 18 mjeseci i usmjeren je na inventarizaciju flore vodenih i vlažnih područja Nikšića, mapiranje i određivanje potencijalnih NATURA 2000 staništa uz potrebu očuvanja biodiverziteta gdje budu evidentirane zaštićene biljne vrste. Projektom će se upoznati javnost sa postojećim biljnim vrstama koje se nalaze na ovom području, a koje su na crvenoj listi IUCN-a kritično ugroženih biljnih vrsta.

Detaljna istraživanja flore i vegetacije vodenih i vlažnih staništa u Nikšiću, kao i kritično ugroženih vrsta pružiće  bolju  osnovu  za  njihovo  očuvanje,  praćenje  promjena  vegetacije  i  izradu  planova upravljanja za održivo očuvanje.

Podijeli:
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NE PROPUSTITE